ACTUEEL                                                              

WAT IS ER MOMENTEEL AAN DE ORDE....Weersverwachting : http://www.buienradar.nl/buienradar.aspx

 

Carla Pols:

Ik leg de tuin aan
en dan legt de tuin mij uit
wat een wonder is.

Werk aan de winkel in september en november:
September is een prima tijdstip om Herfstanemonen te vermeerderen. Graaf met een spitvork of riek de anemoon voorzichtig op waarbij zoveel mogelijk wortels moeten worden ogperooid. Op de wortels zitten kleine witte puntjes en uit ieder puntje kan een plant groeien. Verdeel met een schaar de wortels in stukjes van een paar centimeter en strooi ze in een bloempot met potgrond. Vervolgens dek je ze af met een laagje zand of fijn grit. Zet ze maar ergens neer en zorg dat ze niet uitdrogen. Na een week of drie zie je al de eerste blaadjes verdwijnen.

Gebruik geen bemeste tuingrond!
Bemeste tuingrond is voor de produceerders een dankbaar product om de overschotten gtf-afval en mest weg te werken. Gebruik ze maar niet in de tuin bij het verbeteren van de grond. Er zit teveel stikstof in waardoor er teveel blad en te weinig bloemen zullen komen. Wil je tijdens de herfstbeurt de bodem een beetje oppeppen, gebruik dan tuinturf, niet te verwarren met turfmolm! Turf vergaat per jaar maar 3% en geeft dus blijvende structuurverbetering. Turfmolm is niet veel waard voor de tuin.

Stekken en in winterrust brengen:
Door steeds minder water te geven, kun je Caladium (fraaie bladplant), Gloxinia (een beetje uit de mode maar toch erg mooi) en Begonia in rust brengen. De bladeren zullen dan langzaam afsterven en de knollen en wortelstokken kunnen droog in hun oude potgrond worden bewaard. In maart kunnen ze opnieuw worden opgepot en eventueel verdeeld.
Fuchsia en geranium kun je uitstekend als stek laten overwinteren. Snijd daartoe stekken van een gezonde plant, haal de onderste blaadjes eraf en laat de wonden indrogen voor je ze poot. Deze methode is makkelijker dan hele planten laten overwinteren.

Aankooptip:
Een struik die eigenlijk in elke wat ruimere tuin niet zou misstaan is de Lonicera fragrantisima. De struik bloeit van februari tot maart met heerlijk geurende bloemen. En wie er oog voor heeft, geniet van de delicate witte bloempjes. Echt een aarnrader!

Lege pindanetjes:

Als de vogels de pinda's hebben opgegeten kun je de lege netjes bewaren om over de stekken van je zaaisels te zetten. Daarmee voorkom je dat vraatzuchtige slakken 's nachts de jonge blaadjes opvreten en je in de ochtend nog slechts een stukje stengel ziet staan in de potten. Het netje is stevig en past goed om stekpotjes. Doordat het sterk is, blijft het mooi rechtop staan.

naar boven